×

Fout

Youtube module: Couldn't get data because API incorrect or empty resource. Please check again module setting.
 • Wat gebeurde er in 1939?
  Information
  31 december 1938
  Wat gebeurde er in 1939?
  Als Duitsland Polen binnenvalt en er een groot internationaal conflict dreigt probeert Nederland neutraal te blijven. Wel worden het leger gemobiliseerd en de verdedigingslinies in gereedheid gebracht.
  ...
 • Bunnik restaureert tankversperringen Fort Rijnauwen
  Information
  30 september 1939
  Asperges steken tegen de Duitse tanks
  Om te voorkomen dat Duitse pantserwagens en tanks zouden oprukken naar de forten van de waterlinie stak het Nederlandse leger op strategische plaatsen metalen staven in het wegdek. Een 'aspergeversperring' werd zo'n obstakel genoemd.
  ...
 • WOII in foto's: Het zoontje van de Nederlandse officier
  Information
  01 november 1939
  Mobilisatie: Het zoontje van de Nederlandse officier
  Het Nederlandse leger bereidt zich nu al maanden voor op een eventuele inval van Duitse troepen. Veel Nederlandse mannen worden als militair buiten hun eigen woonplaats ingekwartierd. Ook de vader van de 3-jarige Henny Willems moet als officier uit Amsterdam verhuizen. Hij neemt zijn gezin mee naar Vreeland.
  ...
 • Wat gebeurde er in 1940?
  Information
  31 december 1939
  Wat gebeurde er in 1940?
  Duitsland valt aan en bezet Nederland. De regering en het koningshuis vluchten naar Londen. Hoewel onder Duits gezag het gewone leven lijkt door te gaan krijgen kranten en radio restricties opgelegd. De nazi's maken datzelfde jaar nog een begin met het afzonderen van Joodse inwoners.
  ...
 • Schaatsende schietschijven
  Information
  10 januari 1940
  Klaarmaken voor een ongelijke strijd
  Nederland bereidt zich maandenlang voor op een Duitse inval door vooral stellingen te bouwen. Van hogerhand worden aan de Grebbelinie kwaliteiten toegedicht die weinig met de werkelijkheid te maken hebben. Geoefend wordt er eigenlijk nauwelijks. De Nederlandse militairen wacht een zware en ongelijke strijd.
  ...
 • Het laatste vooroorlogse weerbericht: helder tot halfbewolkt
  Information
  09 mei 1940
  Het laatste weerbericht voor de aanval
  Op 9 mei 1940 verstuurde het KNMI in De Bilt zijn laatste weersverwachting naar de kranten. Het zou tot de zomer van 1945 duren voor het instituut de dagelijkse voorspellingen weer hervatte.
  ...
 • De Duitse aanval op Nederland
  Information
  10 mei 1940
  De Duitse aanval op Nederland
  De Duitse bezetting van Nederland begint met een dagenlange strijd, waarbij ruim 2300 Nederlandse militairen sneuvelen. Op 15 mei 1940 capituleert ons land en nemen de nazi's het gezag over.
  ...
 • Cornelis Ouwehand schoot eigenhandig zijn roofdieren dood
  Information
  10 mei 1940
  Cornelis Ouwehand schiet roofdieren dierenpark dood
  In de meidagen van 1940 beleefde Cornelis Ouwehand zijn eigen tragedie. Met de Duitse inval in het verschiet moet hij alle roofdieren in zijn dierenpark afschieten.
  ...
 • Margreet: WOII in foto's - De Rhenense smid
  Information
  17 mei 1940
  Inwoners keren terug naar verwoest Rhenen
  Bij de Slag om de Grebbeberg in mei 1940 was hevig gevochten tussen Duitse en Nederlandse troepen. De bevolking van Rhenen was geëvacueerd naar het westen. Vanaf 18 mei konden de inwoners terugkeren naar hun zwaar gehavende stad.
  ...
 • Wat gebeurde er in 1941?
  Information
  01 januari 1941
  Wat gebeurde er in 1941?
  Het strijdtoneel breidt zich uit, als de Duitsers Rusland binnenvallen en Japan de Verenigde Staten aanvalt. De bezetting in Nederland wordt grimmiger. Politieke partijen worden verboden, Joden worden steeds meer uitgesloten van het openbare leven en protesten worden hard neergeslagen.
  ...
 • Februaristaking in Utrecht: 'Dat was wel iets anders dan met een fluitje naar het Malieveld'
  Information
  26 februari 1941
  Februaristaking ook in Utrecht
  Fabrieksarbeiders legden in februari 1941 het werk neer uit protest tegen de jodenvervolging door de Duitse bezetters. Nog altijd wordt jaarlijks stilgestaan bij de bekendste actie: die van 25 februari in Amsterdam. Minder bekend is dat een dag later ook Utrechtse arbeiders massaal staakten.
  ...
 • Maliebaan maakte Utrecht NSB-hoofdstad van het land
  Information
  10 mei 1941
  Maliebaan maakte Utrecht NSB-hoofdstad van Nederland
  Een jaar na de Duitse inval zijn marcherende NSB'ers en Duitse militairen redelijk gebruikelijk op de Utrechtse Maliebaan. Toch heeft de brede laan twee gezichten.
  ...
 • Huichelachtige oorlogsmisdadiger met een zenuwtic: na 75 jaar meer bekend over Amersfoortse kampcommandant
  Information
  18 augustus 1941
  Walter Heinrich eerste commandant Kamp Amersfoort
  In de zomer van 1941 verzamelen de Duitsers politieke tegenstanders van het nazi-regime in een voormalige Nederlandse legerkazerne. Luitenant Walter Heinrich wordt commandant van Kamp Amersfoort.
  ...
 • Opgroeien tijdens de bezetting
  Information
  01 september 1941
  Opgroeien tijdens de bezetting
  Hoe was het om op te groeien in bezet Utrecht? In de documentaire 'Kind in de oorlog' blikken vier Utrechters terug op de periode 1940 - 1945.
  ...
 • Spakenburgse jeugd hangt met Duitse soldaten
  Information
  15 oktober 1941
  'Der Soldat in Holland', een charmeoffensief
  Duitse militairen kregen al voor de komst naar ons land instructies om de Nederlandse bevolking voor zich te winnen. Het 'broedervolk' moest Duitsvriendelijk worden. In 1941 organiseerden de nazi's zelfs een fototentoonstelling met leuke kiekjes van Duitsers die hun verblijf in Nederland vast hadden gelegd.
  ...
 • Wat gebeurde er in 1942?
  Information
  01 januari 1942
  Wat gebeurde er in 1942?
  De Duitse bezetting drukt steeds zwaarder op de Nederlandse bevolking. De deportatie van Joden naar de concentratiekampen begint. Japan verovert Nederlands-Indië.
  ...
 • WOII in foto's: Joodse meisjes in Utrecht
  Information
  03 mei 1942
  Jodenster op kleding verplicht
  De nazi's verplichtten alle Joden in Nederland ouder dan zes jaar om met ingang van 3 mei 1942 een gele Davidsster op hun kleren te naaien. De zogenoemde Jodenster volgde op eerdere maatregelen om de Joodse bevolking steeds verder te isoleren. De afzondering is nu compleet. Voortaan kan iedereen direct zien wie Jood is en wie niet.
  ...
 • Spakenburgse botters brachten gesneuvelde vliegers aan wal
  Information
  22 mei 1942
  Spakenburgse visser bergt lichaam van Britse piloot
  De botters van Spakenburg herinneren vandaag de dag nog aan het visserijverleden in het dorp. Weinig mensen weten nog dat de vloot ook stoffelijke resten van omgekomen vliegers opviste. Jan Zijl was op 22 mei 1942 de eerste die thuiskwam met een dode piloot.
  ...
 • Willem Arntsz Hoeve, de vergeten slachtoffers
  Information
  01 juni 1942
  Psychiatrische patiënten overgebracht naar Willem Arntsz Hoeve
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven psychiatrische patiënten onder erbarmelijke omstandigheden in de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. Opmerkelijk veel van hen kwamen om het leven, heeft recent onderzoek uitgewezen.
  ...
 • NSB'ers konden in gevangenis Wolvenplein hun gang gaan
  Information
  01 juli 1942
  Wolvenplein Duitse gevangenis in Utrecht
  De Duitse bezetters namen in 1942 gevangenis Wolvenplein in Utrecht over. Het regime veranderde drastisch en cipiers met knuppels konden met de gedetineerden feitelijk doen wat ze wilden.
  ...
 • Executies bij Fort Rijnauwen
  Information
  09 juli 1942
  Executies bij Fort Rijnauwen
  Vanaf 1942 gebruiken de Duitsers Fort Rijnauwen bij Bunnik niet alleen als munitieopslag, maar ook als executieterrein. Naar schatting zijn hier honderden verzetsstrijders gefusilleerd.
  ...
 • Utrechts Kindercomité ontfermt zich over Joodse kinderen
  Information
  14 juli 1942
  Utrechts Kindercomité ontfermt zich over Joodse kinderen
  Als in de zomer van 1942 de eerste razzia's beginnen, helpen Utrechtse studenten Joodse kinderen een veilig onderkomen vinden.
  ...
 • 33 verzetsleden gefusilleerd in Soesterberg
  Information
  19 november 1942
  33 verzetsleden gefusilleerd in Soesterberg
  Het is een gruweldaad van de Duitsers die bijna tachtig jaar later nog altijd nauwelijks te bevatten is. Op 19 november werden 33 gevangen verzetsleden op vliegveld Soesterberg door een vuurpeloton geëxecuteerd. Om de salvo's te maskeren zouden de militairen even verderop schietoefeningen hebben gehouden.
  ...
 • Wat gebeurde er in 1943?
  Information
  01 januari 1943
  Wat gebeurde er in 1943?
  Tien jaar na de opkomst van Hitler in Duitsland komt de ommekeer. Aan het front moeten Duitsland en Japan terrein prijsgeven. In Nederland slagen de nazi's er maar niet in om het 'broedervolk' voor zich te winnen.
  ...
 • Hoe de torenklokken in Bunschoten de oorlog overleefden
  Information
  12 maart 1943
  Klokkenroof in Bunschoten
  Tussen oktober 1942 en september 1943 verdwenen bijna 5.000 bronzen torenklokken uit Nederland. De bezetter voerde ze af om ze om te smelten voor de Duitse oorlogsindustrie. De klokken in de gemeentetoren in Bunschoten-Spakenburg bleven als door een wonder gespaard.
  ...
 • Marjan Berk kreeg roodvonk van een ontsnapte kampgevangene
  Information
  01 mei 1943
  Marjan Berk kreeg roodvonk van een ontsnapte kampgevangene
  Het huis in Amersfoort waar schrijfster Marjan Berk opgroeide was een tijdelijk onderkomen voor onderduikers. Op een nacht klopte een gevluchte gevangene van Kamp Amersfoort op het raam.
  ...
 • In de rij voor een stukje kaas
  Information
  12 mei 1943
  Schaarste, steeds meer voedsel op de bon
  Al tijdens de mobilisatie waren er goederen op de bon gegaan, maar gaandeweg de bezetting nam de schaarste toe. Steeds meer producten konden enkel worden gekocht tegen inlevering van distributiebonnen. De bonnen werden gehaat, door zowel klant als winkelier.
  ...
 • WOII in foto's: Van Volksempfänger tot Luistervink, de rol van de radio
  Information
  13 mei 1943
  Bevel van de bezetter: Alle radio's inleveren
  De Duitsers slagen er maar niet in om de Nederlanders voor zich te winnen. Ook de Duitsgezinde radioprogramma's zijn minder populair dan de Nederlandse boodschappen die in Londen worden uitgezonden. De bezetter besluit dat alle radio-ontvangsttoestellen dan maar in beslag moeten worden genomen.
  ...
 • Wakker worden van een neerstortende bommenwerper
  Information
  23 juni 1943
  Britse bommenwerper stort neer in Utrechtse stadswijk
  Een Britse bommenwerper wordt 's nachts op weg naar Duitsland geraakt en explodeert boven Utrecht. De brandende brokstukken komen neer in de wijk Wittevrouwen en zaaien daar dood en verderf.
  ...
 • Joods eerbetoon voor hulp aan onderduikers:
  Information
  25 augustus 1943
  Verzetsgroep De Oranje Vrijbuiters opgepakt
  Jan en Marie van Elk uit Woerden waren lid van verzetsgroep De Oranje Vrijbuiters. Ze vingen recht tegenover een Duitse kazerne Joodse onderduikers op. In augstus 1943 werd de verzetsgroep in Utrecht opgerold.
  ...
 • Wat gebeurde er in 1944?
  Information
  01 januari 1944
  Wat gebeurde er in 1944?
  De geallieerden rukken op, maar de opmars stokt bij de Rijn. Zuid-Nederland wordt bevrijd. Voor de overige provincies wacht een bijzonder zware winter.
  ...
 • Verzetshuwelijk in Tienhoven
  Information
  20 januari 1944
  Verzetshuwelijk in Tienhoven
  Het was een ongelooflijke onderneming, maar Hester van Lennep liet zich niet door Hitler voorschrijven met wie ze mocht trouwen. Op 20 januari 1944 trad ze met haar Joodse geliefde Sándor Baracs in het huwelijk. De twee verzetsstrijders werden in Tienhoven in de echt verbonden.
  ...
 • Tiny Persijn verloor haar zusje in de oorlog:
  Information
  29 juni 1944
  Tiny Persijn verloor haar zusje in een beschieting
  Geallieerde vliegers namen op 29 juni 1944 een tram onder vuur, omdat ze dachten dat er Duitsers in zaten. Het liep uit op een drama, waarbij de 3-jarige Tiny Persijn haar zusje Alie verloor en haar ouders gewond raakten.
  ...
 • WOII in foto's: 'De grootste verzetsdaad'
  Information
  17 september 1944
  De kinderen van Versteeg moeten allen onder de wol
  Om operatie Market Garden te steunen roept de Nederlandse regering in Londen NS-personeel op om het treinverkeer stil te leggen. De bevrijding lijkt nabij, maar de staking moet uiteindelijk acht maanden worden volgehouden. De Duitsers wreken zich door de bevoorrading in bezet Nederland af te sluiten.
  ...
 • Information
  28 november 1944
  Bombardement op Houten
  In een poging de bevelhebber over de Duitse troepen in de Betuwe uit te schakelen bombarderen de geallieerden zijn villa in Houten. De generaal ontspringt de dans, maar de aanval kost burgers en militairen het leven. "De postbode zei dat onze ouders misschien wel omgekomen waren."
  ...
 • Moeder met kinderen in de hongerwinter
  Information
  23 december 1944
  Hongerwinter in Utrecht
  Nu de geallieerden het zuiden van Nederland hebben bereikt en in het nog bezette deel van Nederland de bevoorrading stil is komen te liggen wordt de voedselnood groter dan ooit. Hulpacties van de geallieerden bereiken pas tegen het einde van de oorlog het westen van ons land.
  ...
 • Wat gebeurde er in 1945?
  Information
  01 januari 1945
  Wat gebeurde er in 1945?
  Na de hongerwinter wordt ook de rest van Nederland bevrijd. Het is tijd om af te rekenen met de schuldigen en het land weer op te bouwen. Nederlands-Indië is nog lang niet van geweld verlost.
  ...
 • Amersfoort past tekst op oorlogsmonument aan na nieuwe informatie over slachtoffers
  Information
  05 februari 1945
  Twintig mannen gefusilleerd in Amersfoortse voortuin
  Nadat het verzet het treinverkeer bij Amersfoort flink had ontregeld toonden de Duitsers zich genadeloos in hun vergelding. Achttien gevangenen en twee toevallige voorbijgangers werden geëxecuteerd. Over het oorlogsmonument dat voor de slachtoffers werd opgericht is onlangs veel te doen geweest.
  ...
 • Gevangenen Kamp Amersfoort moeten boeten voor aanslag op Hanns Rauter
  Information
  08 maart 1945
  Gevangenen Kamp Amersfoort boeten voor aanslag op Hanns Rauter
  Als bij een mislukte overval op de Veluwe SS-leider Hanss Router zwaargewond raakt nemen de Duitsers op een gruwelijke manier wraak. Ze executeren op meerdere plaatsen in Nederland 263 leden van het verzet. In Kamp Amersfoort zijn 75 jaar na dato voor het eerst 49 slachtoffers herdacht.
  ...
 • WOII in foto's: De Witte Engel
  Information
  19 april 1945
  Loes van Overeem neemt commando Kamp Amersfoort over van Duitsers
  De geallieerden beginnen een voorjaarsoffensief om het nog bezette deel van Nederland te bevrijden. Als Kamp Amersfoort tussen de frontlinies komt te liggen trekt de Duitse kampleiding zich terug. Loes van Overeem, bijgenaamd de Witte Engel, ontfermt zich over de achtergelaten gevangen.
  ...
 • Margreet: WOII in foto's - De ondergedoken auto
  Information
  06 mei 1945
  Onderduikers kunnen hun schuilplaats uit
  Nu de Duitse overheersing is gebroken komen in het hele land onderduikers die de bezetting hebben overleefd weer tevoorschijn. En het zijn niet alleen mensen die in vrijheid het daglicht weer zien.
  ...
 • WOII in foto's: Zwieren na de bevrijding
  Information
  07 mei 1945
  Polar Bears trekken Utrecht binnen
  Twee dagen na de capitulatie van de Duitsers in Nederland konden de geallieerden eindelijk oprukken naar het westen van ons land. Utrecht werd bevrijd door het Brits-Canadese 49th Reconaissance Regiment, de Polar Bears. De stad begon aan een lange zomer van vrijheid en feesten.
  ...
 • Margreet: WOII in foto's - Duitse aftocht door Woudenberg
  Information
  08 mei 1945
  Ontwapening van de Duitse militairen
  Terwijl Nederland feestviert zijn er nog steeds meer dan 100.000 Duitse militairen in het land. De verslagen bezetter en de geallieerde autoriteiten spreken af dat ze in colonnes te voet via Den Helder over de Afsluitdijk naar Duitsland gaan. Maar eerst moeten ze hun wapens inleveren.
  ...
 • Utrecht betuigt spijt voor kille ontvangst Joodse inwoners na WO2: 'Mijn familie was alles kwijt'
  Information
  15 mei 1945
  Kille ontvangst voor Joodse Utrechters na bevrijding
  Terwijl Utrecht feestviert keren de Joodse inwoners terug uit hun onderduik of uit de kampen. Hen wacht ondanks de verschrikkingen die ze in de oorlog moesten doormaken een kille ontvangst.
  ...
 • Dochter van een NSB'er vertelt...
  Information
  01 juni 1945
  Dochter van een NSB'er vertelt...
  Hendrikje Gazenbeek is de dochter van een bekende Utrechtse NSB'er. Zoals veel kinderen van 'foute' ouders wordt ze na de oorlog door iedereen met de nek aangekeken. In 2009 vertelde ze haar verhaal aan RTV Utrecht
  ...
 • Drie doden als naoorlogse munitieopslag ontploft
  Information
  28 juni 1945
  Munitieopslag Fort 't Hemeltje ontploft
  Na de bevrijding leveren veel verzetsstrijders hun wapens en munitie in. Het wapentuig komt in opslagplaatsen te liggen, samen met dat van de verslagen Duitsers. Op 28 juni 1945 gaat het helemaal mis bij Fort 't Hemeltje in Houten.
  ...

RTV Utrecht verzamelt verhalen over de Tweede Wereldoorlog

De dertien regionale omroepen van Nederland zijn samen een project begonnen om verhalen over de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Mobilisatie: langs de Grebbelinie viel ineens wat te beleven

Zo'n dertig Nederlandse militairen van twee verschillende bloedgroepen oefenen samen bij Rhenen. De genie verplaatst een bijna vier ton wegend kanon van de artillerie over de Rijn.

Capitulatie 1940: Utrecht gespaard, maar Nederland verloren

Toen tachtig jaar geleden de Nederlandse militairen hun wapens neerlegden en zich overgaven aan de Duitsers, bleef de stad Utrecht een afschuwelijk lot bespaard.

NSB'ers zagen Duitse bezetting als bevrijding

De cijfers liegen niet: de NSB, de beweging van landverraders met hun hoofdkwartier in Utrecht, telde eind 1941 drie keer zoveel aanhangers als voor de Duitse bezetting.

Himmler ziet met eigen ogen: Nederlanders bereid om Joden te deporteren

Reichsführer-SS Heinrich Himmler had op 19 mei 1942 in Utrecht een ontmoeting met NSB-leider Anton Mussert. Zes weken later begonnen in Nederland de Jodendeportaties.

Voetbal brengt afleiding, DOS viert feest

Oorlog of niet, het competitievoetbal ging zo lang als dat nog kon door. In 1944 wist het Utrechtse DOS een terugkeer naar de Eerste Klasse af te dwingen en gelukkig hebben we de beelden nog.

Laatste verzetshelden van Utrecht waren kind toen de oorlog begon

Tieners waren ze nog toen de oorlog uitbrak. Toch droegen Utrechters Theresia Dhont en Henk Ferwerda hun steentje bij aan de strijd tegen de Duitse bezetter.

Veenendaal als laatste bevrijd: "De Canadezen durfden de gok niet te nemen"

Veenendaal was in de Tweede Wereldoorlog een van de laatste Nederlandse steden die bevrijd werden. Na de Duitse nederlaag hadden Nederlandse SS'ers zich daar verschanst.

Deze man was krijgsgevangen in de oorlog en weinig mensen kennen zijn verhaal

Wanneer eindigde de Tweede Wereldoorlog? Hint: het was niet in mei 1945. "We zijn het verplicht om stil te staan bij de mensen die gevochten hebben in Nederlands-Indië."

'Foute' Nederlanders opgesloten in Fort Honswijk

Na de bevrijding volgde de vereffening. Nederlanders rekenden genadeloos af met landgenoten die in hun ogen 'fout' waren geweest.

Foto: RTV Utrecht
Utrecht

"Het is heel mooi dat dit monument er voor en door bewoners van Leidsche Rijn is gekomen". Met die woorden onthulde burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht op zondag 2 mei 2021 op het Berlijnplein een nieuw oorlogsmonument.

Foto: DocU 'Op de vlucht'
Utrecht

Peter Hein, enig kind van het gezin, was 4 jaar toen zijn ouders besloten hem apart te laten onderduiken. Ondanks zijn jonge leeftijd weet hij nog precies hoe het voelde om van adres naar adres te gaan. Ook de onwennigheid toen ze weer herenigd werde ...

Foto: RTV Utrecht
bevat-video
Elst

Hij was geen avonturier of verzetsstrijder, maar een normale verlegen jongeman die ineens in de oorlog belandde. Henk Honders uit Elst was begin twintig toen hij in een dagboek zijn leven tijdens de Tweede Wereldoorlog beschreef. Het dagboek is nu in ...

Foto: RTV Utrecht
bevat-video
Vinkeveen

"Papa en mama, hoe hebben jullie elkaar ontmoet?" Met deze vraag kwam veertig jaar geleden de familiegeschiedenis van John Melkman langzaam los. Zijn vader Wim vertelde hem hoe hij uit kamp Westerbork wist te komen, met Johns moeder trouwde en zich u ...

Foto: RTV Utrecht
Baarn

De Baarnse verzetstrijdster Willemijn Petroff-van Gurp is zondag op 102-jarige leeftijd overleden. Vorige maand ontving zij een koninklijke onderscheiding voor haar verdiensten in de Tweede Wereldoorlog.

Foto: Stichting Sovjet Ereveld
Leusden

In het Georgische dorpje Sabue is deze week de familie van soldaat Elizbar Tsjitasjvili gevonden. Zijn familie kreeg 76 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog te horen dat hij terecht is: hij ligt begraven op het Sovjet Ereveld in Leusden. Dat ...

Cookie instellingen