Vrolijk en een beetje spottend kijken de leden van de familie Van Mourik uit Nieuwland in de lens nadat vader Arie na de bevrijding zijn 'ondergedoken auto' weer tevoorschijn heeft getoverd. Een groot deel van de oorlog heeft de enige auto van het dorp een stuk verderop gestaan, goed verstopt onder takken en stro.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Om de oorlogsjaren en de bevrijding ook nu nog een gezicht te geven, startte onder de naam ‘de Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ een grote landelijke zoektocht naar foto’s die een goed beeld van die tijd geven. Ook uit onze regio kwamen indrukwekkende foto's. Presentator Margreet van Gils maakt voor RTV Utrecht tv-programma's over een aantal van die foto’s. Ze gaat met ooggetuigen en nabestaanden terug naar de plek waar de foto gemaakt is. Hoe was het toen en hoe is het nu?

Ziekenvervoer en verzet

De foto van de auto werd ingestuurd door Wim van Mourik, kleinzoon van de eigenaar. "Mijn opa had de auto - de énige in het dorp - in eerste instantie voor het vervoer van materialen van zijn bedrijf", vertelt hij Margreet. "Later ging hij er ook zieken mee vervoeren en volgens verhalen zijn er aan het begin van de oorlog ook dingen voor het verzet mee vervoerd."

Het allermoeilijkst was het ons geheim van de auto stil te houden. We waren kinderen, maar hebben geen van allen ooit iets gezegd.

Ergens halverwege de oorlog besloot opa Van Mourik dat het te gevaarlijk was om een auto te hebben. Wim van Mourik: "Dat ding moet weg, moet hij gedacht hebben. Ik denk dat hij bang was dat de Duitsers 'm anders zouden vorderen."

Verbergen

De oude Van Mourik vond een plekje voor de auto aan de andere kant van het dorp. Hij verstopte hem in een schuur op het erf van de familie Heikoop. Arie Heikoop, inmiddels ver in de tachtig, was een van de zonen van het gezin. Hij herinnert zich het verbergen van de auto nog goed.


Arie Heikoop in gesprek met Margreet van Gils. Foto: RTV Utrecht

"Ik vond het hartstikke spannend. Het was nog een hele klus hoor. Die auto moest naar achteren en ze hebben 'm echt op de plek staan krikken. Toen een groot zeil erover en veel takkenbossen. Het moeilijkste", drukt hij Margreet op het hart, "was het helemaal stil te houden. Wij mochten er als kinderen natuurlijk niks over zeggen. Dat hebben we ook nooit gedaan."

Deze aflevering van Margreet: WOII in foto's is te bekijken via de website van RTV Utrecht.