Foto: RTV Utrecht
Utrecht

"Het is heel mooi dat dit monument er voor en door bewoners van Leidsche Rijn is gekomen". Met die woorden onthulde burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht op zondag 2 mei 2021 op het Berlijnplein een nieuw oorlogsmonument.

Foto: DocU 'Op de vlucht'
Utrecht

Peter Hein, enig kind van het gezin, was 4 jaar toen zijn ouders besloten hem apart te laten onderduiken. Ondanks zijn jonge leeftijd weet hij nog precies hoe het voelde om van adres naar adres te gaan. Ook de onwennigheid toen ze weer herenigd werde ...

Foto: RTV Utrecht
Utrecht

In Utrecht zijn een plaquette en Stolperstein onthuld ter nagedachtenis aan de verzetsheld Truus van Lier. Dat gebeurde op de dag dat het haar honderdste verjaardag zou zijn geweest.

Foto: Open Joodse Huizen
Utrecht

Voor de oorlog had de stad Utrecht een grote Joodse gemeenschap, maar na de Tweede Wereldoorlog waren daar nog maar een paar honderd mensen van over. Een serie boeken probeert die tijd van voor de oorlog weer tot leven te wekken. De verhalen van de J ...

Foto: Oscar Kocken
Utrecht / Woerden

Theatermaker Oscar Kocken uit Utrecht heeft een belofte ingelost die 75 jaar geleden werd gemaakt in een Duits gevangenkamp. Zijn grootvader had het op zich genomen om een bijbel te bezorgen aan de familie van een Nederlandse gevangene.

Foto: Beeldbank NIOD, Schipper
Provincie Utrecht

Tientallen oude legervoertuigen van Keep Them Rolling zouden op 5 mei van Ede via de Utrechtse Heuvelrug richting Utrecht rijden. De maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus gooien roet in het eten.

Foto: RTV Utrecht
Utrecht

De NS heeft van de ruim 6.500 aanvragen voor een uitkering in het kader van de Tegemoetkoming Slachtoffers WOII tot nu toe 4.000 uitkeringen toegewezen. Aan hen is inmiddels 32 miljoen euro uitgekeerd, meldt het spoorbedrijf.

Foto: Beeldbank NIOD
Utrecht

Net als Amsterdam en Den Haag gaat ook Utrecht onderzoeken of Joodse huiseigenaren na de Tweede Wereldoorlog ten onrechte straatbelasting hebben moeten betalen.

Foto: Wikipedia / RTV Utrecht
Utrecht

Het gestolen beeld ter herinnering aan weggevoerde Joodse kinderen in Utrecht is teruggevonden.

Cookie instellingen