De Baarnse verzetstrijdster Willemijn Petroff-van Gurp is zondag op 102-jarige leeftijd overleden. Vorige maand ontving zij een koninklijke onderscheiding voor haar verdiensten in de Tweede Wereldoorlog.

Het overlijden van de hoogebejaarde oorlogsheld werd gemeld door de Baarnsche Courant. Vanwege haar werk als verzetsstrijder en later als voorlichter over de Tweede Wereldoorlog werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Dachau

Willemijn van Gurp zag de Duitse bezetting als een groot onrecht en sloot zich aan bij een verzetsgroep. Ze bezorgde distributiebonnen, vervalste persoonsbewijzen en vervoerde zelf een keer explosieven voor de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers en de Landelijke Knokploegen. Ze werd op 10 juni 1944 opgepakt en kwam vanuit het 'Oranjehotel' in Scheveningen via concentratiekamp Vught en Ravensbrück in concentratiekamp Dachau terecht.

In de fabriek van Agfa Kamerawerke in München, een buitenkamp van Dachau, maakte mevrouw Van Gurp tijdontstekers voor granaten. De groep van zo'n 250 vrouwen die deze dwangarbeid moest verrichten saboteerde de productie zoveel mogelijk door zich bijvoorbeeld ziek te melden en heel langzaam te werken. Na de bevrijding door de Amerikanen, is mevrouw Van Gurp via Zwitserland, Frankrijk en België op 21 mei 1945 aangekomen in Oudenbosch. Na een paar maanden kreeg ze de kans om als begeleidster met een groepje kinderen naar Leeds in Engeland te gaan. Ze werden daar ondergebracht om aan te sterken

'Willemijntje'

Haar traumatische ervaringen stopte Willemijn van Gurp jarenlang weg. Pas na haar pensionering is ze erover gaan praten. Op veel scholen heeft ze kinderen voorgelicht over de Tweede Wereldoorlog en op die manier het oorlogsverleden levend gehouden. Als 'Willemijntje van Gurp' is ze te vinden in het digitale monument 'Geen nummers maar Namen'.

Willemijn van Gurp kreeg eerder al het verzetskruis, een onderscheiding voor mensen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor het verzet tegen de Duitse en Japanse bezetters.