In Driebergen zijn de slachtoffers van de Holocaust herdacht. In park De Wildbaan kwamen zo'n 50 belangstellenden samen. Daar werd ook het Holocaustmonument Levenslicht ontstoken.

Danny Cohen sprak over zijn familie. "Ik vond vorige week een oude brief van mijn moeder uit de oorlog. Een zin daarin vond ik heel belangrijk. Dat waarschijnlijk geen mensen meer vanuit Westenbork zouden worden doorgevoerd. Helaas heeft de waarheid dit achterhaald. Degene die de brief aan mijn moeder schreef en haar twee zussen zijn gestorven in Auschwitz."


De brief die werd geschreven aan de moeder van Danny Cohen

Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. In het hele land werd daar afgelopen weekend en vandaag bij stil gestaan. Danny Cohen vindt dat zelf ook steeds belangrijker worden. "Des te ouder je wordt, des te meer je er over nadenkt. Mijn ouders zaten ondergedoken, hebben de oorlog zo kunnen overleven. Ik ben geboren na de oorlog, anders was ik er nooit geweest."

In gemeenten waar in de Tweede Wereldoorlog Joden, Roma en Sinti zijn weggevoerd is het monument Levenslicht te zien. Het totale monument bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen, die symbool staan voor de 104.000 Nederlandse Holocaust-slachtoffers. In Driebergen is het monument nog tot aanstaande zondag 2 februari te zien.