Het Nationaal Militair Museumin Soesterberg krijgt een auto van Adolf Hitler te leen. De Mercedes is door de nazileider gebruikt tijdens parades, partijbijeenkomsten en staatsbezoeken.

De auto ging na de oorlog naar een Britse verzamelaar. Die leent hem tijdelijk uit aan het museum voor de expositie '75 jaar vrijheid'.

"Ja, dan moet je onderhandelen als je dat wil hebben", zegt NMM-conservator Dirk Staat niet zonder trots. "Dan ga je naar zo iemand toe en vraag je of je het alstublieft mag lenen. Er komt een heel pak voorwaarden bij en dan lukt het soms of niet. In dit geval is het wel gelukt."

Canadees en Duits perspectief

De tentoonstelling opent in februari en vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog vanuit Canadees en Duits perspectief. Het draait om twee waargebeurde verhalen van soldaten Léo Major en Hans Kürten. Léo vocht in Zeeland en Hans tijdens de Slag om Arnhem.

Léo Major (1921-2008) wordt in 1921 geboren in het Franstalige Québec. In 1940 meldt hij zich als 18-jarige vrijwillig bij het Canadese leger. In 1941 krijgt hij, als lid van Régiment de la Chaudière, in Groot-Brittannië zijn opleiding tot radioman en scherpschutter.

Hans Kürten (1925-2019) uit Leverkusen groeit op in een land onder Hitler. In december 1942 wordt hij verplicht tewerkgesteld in Venlo en in juni 1943 moet hij in dienst. Na een opleiding van een paar maanden moet hij naar het oostfront, Oekraïne.

Yin yang

Staat: "Het is een soort yin yang expo; dus je begint met de Canadees en diens verhaal loop je helemaal af vanaf zijn geboorte tot dat hij Nederland komt bevrijden en dan ga je in een krulletje terug. En dan krijgen we het Duitse verhaal van Hans en dat vertellen me omgekeerd in de tijd. Dat begint in 1945 en gaat terug naar de opkomst van het neonazisme."

Het Nationaal Militair Museum heeft er bewust voor gekozen om niet alleen de kant van de geallieerden te belichten. Het Nationaal Militair Museum vindt dat je dat best kan doen zonder de Nazi's te vereren. "Empathie is nog geen sympathie. Als je iets uitlegt wil niet zeggen dat je iets goedkeurt", aldus Staat.

De nabestaanden van de beide militairen zullen bij de opening van de tentoonstelling volgend jaar aanwezig zijn.