Om de herdenking op 4 mei en het bevrijdingsfeest op 5 mei toch door te laten gaan, wordt in Woerden de mobiele telefoon ingezet. Inwoners worden opgeroepen een filmpje te maken over wat vrijheid voor hen betekent.

Alle filmpjes komen op een website te staan en er wordt een compilatie van gemaakt met de titel 'Of je kaas lust'. Het idee voor het project VrijheidNu.nl ontstond als gevolg van de coronamaatregelen. "We werkten aan een filmproject voor en door Woerdenaren", legt Sofie van Manen uit. "De film 'Of je kaas lust' zou in 2022 in première moeten gaan, want dan bestaat Woerden 650 jaar. De sponsoring was net rond, we wilden net gaan starten en toen sloeg het coronavirus toe."

Puzzelen

De plannen voor de film moesten dus even in de koelkast, maar de ambities om Woerdenaren aan het filmen te krijgen niet. De initiatiefnemers van 'Of je kaas lust' kwamen in contact met het comité 4 en 5 mei van Woerden. "We puzzelden met de manier waarop we gaan herdenken", vertelt Jelle IJpma van het comité. "Samen komen bij een monument kan nu natuurlijk niet. Maar hoe dan wel?"

"Door Woerdenaren zelf te laten vertellen over hoe zij vrijheid beleven", vertelt Sofie van Manen. "Iedereen hangt nu in en om huis. Hoe leuk is het dat je dan kan nadenken over wat dat nu is, vrijheid. We hebben alles razendsnel bedacht en gebouwd. Er moest uitleg komen over dit nieuwe project. En hoe kan dat nu beter dan in een filmpje?"

Dansen, zingen, dichten

In de introductiefilm roepen onder anderen burgemeester Victor Molkenboer en andere Woerdenaren op om een filmpje in te sturen. "Je mag alles doen, dansen, zingen, dichten, praten, verzin iets leuks", vertelt Sofie. De filmpjes kunnen worden geüpload op een speciale site waar ze, na een korte screening, voor heel Woerden en ver daar buiten te zien zijn.

"We hopen veel mensen zo te bereiken, niet alleen de jeugd, iedereen kan en mag mee doen", zegt Jelle IJpma. "We willen ook vooral benadrukken dat niet alleen Woerdenaren mee kunnen doen", vult Sophie aan. "Iedereen kan wat insturen. We kijken nu echt niet naar gemeentegrenzen."

De eerste filmpjes zijn al op de website te zien. Van de leukste of meest bijzondere inzendingen wordt een compilatie gemaakt. En de drie beste filmpjes worden ook nog beloond met een prijs.