Het Bunschotens openluchttheater Vissers in verzet dat op 17 april gepland stond, gaat toch niet door. In plaats daarvan wordt het verhaal over de Spakenburgse vissers in de Tweede Wereldoorlog op 5 mei in de vorm van een documentaire op RTV Utrecht uitgezonden. "Het is te onzeker in coronatijd", aldus initiatiefnemer Henk Koelewijn.
Het originele idee was om op 19 september een groot openluchttheater "à la The Passion" in de haven van Spakenburg te organiseren, maar dat werd door de coronacrisis vorige zomer naar 17 april verzet. Nu blijkt dat er op die datum nog steeds geen evenementen mogelijk zijn, wordt het verhaal in de vorm van een documentaire verteld.
Geen paling
De documentaire Vissers in verzet gaat over de tegenstand die de vissers uit Bunschoten-Spakenburg tijdens de Tweede Wereldoorlog leverden. In september 1944 waren de Duitsers het zat dat de vissers uit het dorp geen paling aan de bezetter afdroegen; zo zat zelfs, dat ze de botters naar Stavoren wilden brengen zodat ze daar een vluchtroute naar Noord-Duitsland konden creëren. De vissers kregen lucht van het plan en hebben in de nacht van 18 op 19 september alle boten ontmanteld. Ze verstopen onder meer zeilen en helmstokken op zolders en brachten ze op de fiets naar Nijkerk.
Als vergeldingsmaatregel liet de bezetter twee schepen aan de kop van de Spakenburgse haven zinken, zodat ook de vissers zelf de haven niet meer konden uitvaren. In de dagen die daarop volgden probeerden tientallen vissers botters over de dijk te trekken om toch voedsel te bemachtigen.
Draaidagen
In de plannen voor het openluchttheater zouden vooraf opgenomen scènes en livescènes elkaar afwisselen, maar nu er voor een film als vertelvorm is gekozen worden ook de livescènes opgenomen. Daarvoor trekt de organisatie drie draaidagen uit, waarvan vandaag de eerste is. De komende twee donderdagen wordt de laatste hand aan de opnames gelegd.
Het besluit om tot een film over te gaan viel volgens Koelewijn na goed overleg met de jongeren die het verhaal naspelen. "Je moet de jongeren ook enthousiast en alert houden", stelt hij. "Het begon voor hen ook lang te duren. Toen hebben we hen gevraagd wat ze ervan vonden om het op 5 mei digitaal in de vorm van een film te doen. Dat vonden ze een goed idee."
Volgens Koelewijn betekent een film overigens niet dat het openluchttheater helemaal van de baan is. "We weten hoe het er hier aan toegaat als een van de sportclubs kampioen is. Zo'n publiek wil je het liefst ook ter nagedachtenis aan 75 jaar bevrijding. Dus wat nu niet is, kan nog komen."