Vanaf zondag 12 april zendt RTV Utrecht een nieuwe serie van het geschiedenisprogramma Tijd van Toen uit. Journalisten Ton van den Berg en Ad van Liempt vertellen de verhalen achter de meest aansprekende foto’s uit de bezettingsperiode.
In Kamp Amersfoort hebben de Duitsers veel meer gevangenen vastgehouden dan tot nu toe werd gedacht. Dat heeft jarenlang onderzoek aan het licht gebracht.
Een boek over de Tweede Wereldoorlog in Nieuwegein moet er volgens Renée Blom écht komen. "Er zijn wel boeken van de oorlog met verhalen uit de dorpen Juphaas en Vreeswijk. Maar we zijn nu één, we zijn nu Nieuwegein."
Voor het landelijke fotoproject De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's zijn wij op zoek naar beeldmateriaal dat in de Tweede Wereldoorlog in onze provincie gemaakt is. Een Utrechtse werkgroep maakt uit alle inzendingen een selectie van de vijftig meest ...
"Helder tot half bewolkt, droog weer. Zelfde temperatuur als gisteren. Zwakke tot matige Noordelijke tot Oostelijke wind." Zo luidde het laatste weerbericht dat het KNMI naar de kranten stuurde op 9 mei 1940.
Gevangenis Wolvenplein was in de oorlog een Untersuchungs- und Strafgefängnis van de Duitsers. Cipiers met knuppels konden feitelijk doen wat ze wilden.
In de zomer van 1942 hielden de Duitsers hun eerste razzia's. De 21-jarige Jan Meulenbelt en Rut Matthijsen richtten het Utrechtse Kindercomité op en redden honderden Joodse kinderen.
Bij de bezetting van Nederland vielen ook de omvangrijke verdedigingswerken, zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie, in Duitse handen. Verreweg het grootste fort van die linie is het bomvrije Fort Rijnauwen bij Bunnik. Het Duitse leger sloeg er muniti ...
De radio's staan opgestapeld op een vloer van houten planken in een leslokaal in Vreeland. De Openbare Lagere School aan de Prins Hendriklaan is gevorderd door Duitse militairen. De bezetter wil voorkomen dat Nederlanders naar verboden zenders luiste ...