Vanaf zondag 12 april zendt RTV Utrecht een nieuwe serie van het geschiedenisprogramma Tijd van Toen uit. Journalisten Ton van den Berg en Ad van Liempt vertellen de verhalen achter de meest aansprekende foto’s uit de bezettingsperiode.
Voor het landelijke fotoproject De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's zijn wij op zoek naar beeldmateriaal dat in de Tweede Wereldoorlog in onze provincie gemaakt is. Een Utrechtse werkgroep maakt uit alle inzendingen een selectie van de vijftig meest ...
Onderzoekers van Nationaal Monument Kamp Amersfoort hebben een bijzondere ontdekking gedaan. Ze hebben een tunnel teruggevonden die het gevangenenkamp met het SS-deel van het kamp verbond. Oud-gevangenen maakten in hun memoires al melding van de tu ...
De cijfers liegen niet: de NSB, de beweging van landverraders met hun hoofdkwartier in Utrecht, telde eind 1941 drie keer zoveel aanhangers als voor de Duitse bezetting.
Weinig straten in Nederland zijn zo verbonden aan de Tweede Wereldoorlog als de Maliebaan in Utrecht, indertijd ook wel de NSB-hoofdstad van het land genoemd. Wat merkten buurtbewoners daarvan?
Gevangenis Wolvenplein was in de oorlog een Untersuchungs- und Strafgefängnis van de Duitsers. Cipiers met knuppels konden feitelijk doen wat ze wilden.
Een keurige heer zit aan een eettafel met een perzisch kleedje te werken. Zijn uitzicht is een ligbad tegen een betegelde muur. Achter hem staat een bed. Het beeld is surrealistisch, maar wat was eigenlijk nog normaal aan het eind van de bezetting? ...
Veenendaal was in de Tweede Wereldoorlog een van de laatste Nederlandse steden die bevrijd werden. Na de Duitse nederlaag hadden Nederlandse SS'ers zich daar verschanst.
"Toen ik thuiskwam zag het in de straat zwart van de mensen. Ze kwamen mijn vader halen." Dit is het verhaal dat Hendrikje Gazenbeek, dochter van NSB-ouders, in 2009 aan RTV Utrecht vertelde.