Theatermaker Oscar Kocken uit Utrecht heeft een belofte ingelost die 75 jaar geleden werd gemaakt in een Duits gevangenkamp. Zijn grootvader had het op zich genomen om een bijbel te bezorgen aan de familie van een Nederlandse gevangene.
Vanaf zondag 12 april zendt RTV Utrecht een nieuwe serie van het geschiedenisprogramma Tijd van Toen uit. Journalisten Ton van den Berg en Ad van Liempt vertellen de verhalen achter de meest aansprekende foto’s uit de bezettingsperiode.
In Kamp Amersfoort hebben de Duitsers veel meer gevangenen vastgehouden dan tot nu toe werd gedacht. Dat heeft jarenlang onderzoek aan het licht gebracht.
In Zeist is een bijzondere boom geplant op landgoed De Breul. Het is een nazaat van de boom waar Anne Frank op uitkeek vanuit het Achterhuis in Amsterdam. Ze schreef erover in haar dagboek.
De NS heeft van de ruim 6.500 aanvragen voor een uitkering in het kader van de Tegemoetkoming Slachtoffers WOII tot nu toe 4.000 uitkeringen toegewezen. Aan hen is inmiddels 32 miljoen euro uitgekeerd, meldt het spoorbedrijf.
Net als Amsterdam en Den Haag gaat ook Utrecht onderzoeken of Joodse huiseigenaren na de Tweede Wereldoorlog ten onrechte straatbelasting hebben moeten betalen.
Onderzoekers die meer willen weten over mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen worden vanaf vandaag geholpen. De website oorlogslevens.nl heeft met honderden bronnen hun levensloop op een rij gezet. ...
De bloemenkransen die bij het Joods Monument in Baarn zijn gelegd zijn binnen een week vernield. De kransen werden daar afgelopen zondag nog opgehangen vanwege de herdenking van de Holocaust.
Het gestolen beeld ter herinnering aan weggevoerde Joodse kinderen in Utrecht is teruggevonden.