In Zeist is een bijzondere boom geplant op landgoed De Breul. Het is een nazaat van de boom waar Anne Frank op uitkeek vanuit het Achterhuis in Amsterdam. Ze schreef erover in haar dagboek.
Boswachters van het Utrechts Landschap presenteerden de boom aan wethouder Laura Hoogstraten en aan scholieren van scholengemeenschap De Breul. De kinderen hielpen mee met het plaatsen van narcissen rondom de boom. De bloemen hebben de naam van Anne Frank gekregen.
De plaatsing van de boom op landgoed De Breul is een bewuste keuze. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog maakten de bewoners, het echtpaar Siegfried Paul Daniël May en Rosine Mariane Fuld, een einde aan hun leven. Ze wilden hun lot niet aan de Duitsers overlaten en stapten op 15 mei 1940 in Amsterdam uit het leven.
Het idee om deze boom te planten kwam van boswachter Joris Hellevoort. "Ik kreeg kippenvel toen ik van het verhaal over de bewoners hoorde en daarom was dit in combinatie met een Anne Frankboom voorbestemd", aldus Hellevoort.
Utrechts Landschap nam contact op met Albert Jens, geschiedenisdocent op De Breul. Hij twijfelde geen moment over de samenwerking. Het is een verhaal dat scholieren niet uit de geschiedenisboeken leren, maar het speelde zich wel af in de achtertuin van de school.
"Het is belangrijk dat we stilstaan bij de lokale geschiedenis, want dat maakt de geschiedenis tastbaar", zegt Jens. De docent hoopt dat scholieren nadenken over de gebouwen waar ze dagelijks langs fietsen, want Zeist telt veel historische gebouwen die in de oorlog een bijzondere betekenis kregen.
Ook de scholieren beseffen dat het belangrijk is dat dit soort verhalen worden verteld. "Wanneer je een verhaal als dit hoort, sta je wel weer even stil bij de vrijheid die je hebt", vertelt de 14-jarige Kaj.
Eerder werd ook in Veenendaal een Anne Frankboom geplant.