In Utrecht zijn een plaquette en Stolperstein onthuld ter nagedachtenis aan de verzetsheld Truus van Lier. Dat gebeurde op de dag dat het haar honderdste verjaardag zou zijn geweest.
Truus van Lier bracht in de oorlog illegale kranten, berichten en wapens rond. Ook hielp ze Joden naar onderduikadressen en infiltreerde ze bij de NSB en Wehrmacht in Amersfoort. Op 3 september 1943 schoot ze in Utrecht de hoofdcommissaris van de politie, Gerard Kerlen, dood. De NSB'er stond op het punt een groep Joden en verzetslieden op te pakken.
Van Lier moest haar actie met de dood bekopen. Kort na de aanslag werd ze verraden en opgepakt. Op 27 oktober werd ze samen met twee andere Nederlandse vrouwen doodgeschoten in Sachsenhausen.
Vergeten verzetsheldin
Historicus en schrijfster Jessica van Geel werkt aan een boek over Van Lier. Volgens haar is ze een beetje een vergeten verzetsheldin. “Het was vrij zeldzaam dat vrouwen het gewapende verzet ingingen. Veel mensen kennen het verhaal van Hannie Schaft door de film en het boek. Maar we weten nu dat Truus van Lier haar aanslag op Kerlen al pleegde voordat Hannie Schaft haar wapens trok. Misschien was ze wel de eerste vrouw die in haar eentje een liquidatie uitvoerde.”
Lange tijd was er weinig aandacht voor het verhaal van Van Lier. Maar sinds 2004 wordt er elk jaar met gele narcissen de naam 'Truus' gevormd in het gras langs de Singel in Utrecht, vlak bij de plek van de aanslag. Het eerbetoon was een idee van Tommie Hendriks, en inmiddels is de taak overgenomen door Frank de Munnik.
Elk jaar maken vrijwilligers een bloemenmonument voor de verzetsheld. Foto: RTV Utrecht
En nu wordt er dus ook met een plaquette en Stolperstein stilgestaan bij het levensverhaal van Truus van Lier. Het is een initiatief van de gemeente Utrecht en het Centraal Museum.
Haar daadkracht niet vergeten
In de voortuin van de Prins Hendriklaan 48 in Utrecht werd vanmorgen een rood herdenkingsbord met een foto en informatie over Truus van Lier onthuld. Het is het huis waar Van Lier opgroeide. Inmiddels wordt het door het Centraal Museum gebruikt voor de kaartverkoop van het naastgelegen Rietveld Schröderhuis. "Met deze plaquette willen wij onze bezoekers laten zien dat zich ook hier een bijzonder leven heeft afgespeeld", zegt conservator Natalie Dubois van het Rietveld Schröderhuis.
Voor het huis is ook een Stolperstein gelegd. Foto: RTV Utrecht
"Het is van belang dat wij de daadkracht van Truus van Lier niet vergeten", zegt burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht. "Ze stond op tegen de Duitse overheersers en was bereid om tot het uiterste te gaan, met alle gevolgen van dien. Ook nu, 76 jaar na afloop van de oorlog, moeten we ons bewust blijven dat democratie en rechtsstaat geen gegevens zijn, maar belangrijke waarden waar we als samenleving in elke generatie opnieuw aan moeten blijven werken."