In Zegveld is stilgestaan bij het neerstorten van een Amerikaanse bommenwerper in 1944. Bij de crash verloren acht mannen het leven. Twee militairen die op tijd uit het toestel sprongen konden het navertellen.

Op 21 februari 1944 vloog de San Antonio Rose, zoals het toestel werd genoemd, over de provincie Utrecht. Het vliegtuig was op de terugweg uit Duitsland, toen het werd neergehaald en in een weiland bij de Molenweg eindigde. De twee overlevenden werden gevangen genomen door de Duitsers. Ze overleefden de oorlog.

In het weiland bij de Molenweg was vandaag de herdenking. De Amerikaanse Julie Moore is een van de opvallendste aanwezigen. Haar oom kwam om bij de crash en ze is voor het eerst op bezoek in Zegveld. "Het was heel emotioneel", zegt ze tegen RTV Utrecht. "Ik had niet verwacht dat ik vol zou schieten bij de rampplek."

Historicus Jeroen van der Kamp schreef een boek over de crash en het verhaal van de tien bemanningsleden. Hij woont een stukje verderop in Woerden. Het verhaal van de San Antonio Rose heeft hem altijd geboeid. "Het is een combinatie van mijn interesse in de oorlog, en dan vooral de oorlog in de lucht, gecombineerd met de geschiedenis van de plek waar ik woon."

Van der Kamp was ook aanwezig bij de herdenking vandaag. "Het maakt toch iedere keer weer indruk als hier Amerikanen op bezoek zijn."

In gasterij de Milandhof in Zegveld is gisteren en vandaag een tentoonstelling geweest over de crash. Daar werden documenten en foto's over het vliegtuig, de vlucht en de bemanning getoond.