• Wat gebeurde er in 1945?
    Information
    01 januari 1945
    Wat gebeurde er in 1945?
    Na de hongerwinter wordt ook de rest van Nederland bevrijd. Het is tijd om af te rekenen met de schuldigen en het land weer op te bouwen. Nederlands-Indië is nog lang niet van geweld verlost.
    ...
  • Amersfoort past tekst op oorlogsmonument aan na nieuwe informatie over slachtoffers
    Information
    05 februari 1945
    Twintig mannen gefusilleerd in Amersfoortse voortuin
    Nadat het verzet het treinverkeer bij Amersfoort flink had ontregeld toonden de Duitsers zich genadeloos in hun vergelding. Achttien gevangenen en twee toevallige voorbijgangers werden geëxecuteerd. Over het oorlogsmonument dat voor de slachtoffers werd opgericht is onlangs veel te doen geweest.
    ...
  • Gevangenen Kamp Amersfoort moeten boeten voor aanslag op Hanns Rauter
    Information
    08 maart 1945
    Gevangenen Kamp Amersfoort boeten voor aanslag op Hanns Rauter
    Als bij een mislukte overval op de Veluwe SS-leider Hanss Router zwaargewond raakt nemen de Duitsers op een gruwelijke manier wraak. Ze executeren op meerdere plaatsen in Nederland 263 leden van het verzet. In Kamp Amersfoort zijn 75 jaar na dato voor het eerst 49 slachtoffers herdacht.
    ...
  • WOII in foto's: De Witte Engel
    Information
    19 april 1945
    Loes van Overeem neemt commando Kamp Amersfoort over van Duitsers
    De geallieerden beginnen een voorjaarsoffensief om het nog bezette deel van Nederland te bevrijden. Als Kamp Amersfoort tussen de frontlinies komt te liggen trekt de Duitse kampleiding zich terug. Loes van Overeem, bijgenaamd de Witte Engel, ontfermt zich over de achtergelaten gevangen.
    ...
  • Margreet: WOII in foto's - De ondergedoken auto
    Information
    06 mei 1945
    Onderduikers kunnen hun schuilplaats uit
    Nu de Duitse overheersing is gebroken komen in het hele land onderduikers die de bezetting hebben overleefd weer tevoorschijn. En het zijn niet alleen mensen die in vrijheid het daglicht weer zien.
    ...
  • WOII in foto's: Zwieren na de bevrijding
    Information
    07 mei 1945
    Polar Bears trekken Utrecht binnen
    Twee dagen na de capitulatie van de Duitsers in Nederland konden de geallieerden eindelijk oprukken naar het westen van ons land. Utrecht werd bevrijd door het Brits-Canadese 49th Reconaissance Regiment, de Polar Bears. De stad begon aan een lange zomer van vrijheid en feesten.
    ...
  • Margreet: WOII in foto's - Duitse aftocht door Woudenberg
    Information
    08 mei 1945
    Ontwapening van de Duitse militairen
    Terwijl Nederland feestviert zijn er nog steeds meer dan 100.000 Duitse militairen in het land. De verslagen bezetter en de geallieerde autoriteiten spreken af dat ze in colonnes te voet via Den Helder over de Afsluitdijk naar Duitsland gaan. Maar eerst moeten ze hun wapens inleveren.
    ...
  • Utrecht betuigt spijt voor kille ontvangst Joodse inwoners na WO2: 'Mijn familie was alles kwijt'
    Information
    15 mei 1945
    Kille ontvangst voor Joodse Utrechters na bevrijding
    Terwijl Utrecht feestviert keren de Joodse inwoners terug uit hun onderduik of uit de kampen. Hen wacht ondanks de verschrikkingen die ze in de oorlog moesten doormaken een kille ontvangst.
    ...
  • Dochter van een NSB'er vertelt...
    Information
    01 juni 1945
    Dochter van een NSB'er vertelt...
    Hendrikje Gazenbeek is de dochter van een bekende Utrechtse NSB'er. Zoals veel kinderen van 'foute' ouders wordt ze na de oorlog door iedereen met de nek aangekeken. In 2009 vertelde ze haar verhaal aan RTV Utrecht
    ...
  • Drie doden als naoorlogse munitieopslag ontploft
    Information
    28 juni 1945
    Munitieopslag Fort 't Hemeltje ontploft
    Na de bevrijding leveren veel verzetsstrijders hun wapens en munitie in. Het wapentuig komt in opslagplaatsen te liggen, samen met dat van de verslagen Duitsers. Op 28 juni 1945 gaat het helemaal mis bij Fort 't Hemeltje in Houten.
    ...
Foto: Familiearchief Lenie de Leeuw
Utrecht

Na meer dan zeventig jaar betuigt Utrecht diepe spijt voor de manier waarop de stad na de Tweede Wereldoorlog is omgegaan met de Joodse gemeenschap. De gemeente biedt als compensatie een bedrag van 300.000 euro aan. Het geld is een mooi gebaar, maar ...

Foto: Beeldbank WO2 NIOD
Utrecht

Uitgelaten, dat moet haast wel het eerste woord zijn dat in ons op komt als we kijken naar deze foto van tien jonge vrouwen zwierend op het Vredenburg op de dag dat Utrecht werd bevrijd. Eindelijk was er een eind gekomen aan vijf jaar bezetting. Het ...

Foto: Gerrit van der Wetering / stichting Oud Woudenberg (Bewerking door RTV Utrecht)
bevat-video
Woudenberg / Leusden

Gewapend met zijn fototoestel en de rolletjes die hij tijdens de oorlog stiekem bewaard had, loopt eierboer en amateurfotograaf Gerrit van der Wetering op 7 mei 1945 door de Voorstraat in Woudenberg. De brokstukken van de hevige ontploffing van een p ...

Foto: Hermanus Nicolaas van Mourik (Bewerking door RTV Utrecht)
bevat-video
Nieuwland

Vrolijk en een beetje spottend kijken de leden van de familie Van Mourik uit Nieuwland in de lens nadat vader Arie na de bevrijding zijn 'ondergedoken auto' weer tevoorschijn heeft getoverd. Een groot deel van de oorlog heeft de enige auto van het ...

Foto: RTV Utrecht
bevat-video
Leusden / Amersfoort

In Kamp Amersfoort zijn in 2020 voor het eerst 49 leden van het verzet herdacht die daar op 8 maart 1945 zijn gefusilleerd. Ze werden vermoord als wraak voor de onbedoelde aanslag op Hanns Rauter, de hoogste SS’er in Nederland.

Foto: RTV Utrecht
bevat-video
Houten

Op donderdag 28 juni 1945 klonk een enorme explosie bij Fort 't Hemeltje in Houten. Drie mannen verloren het leven.

Foto: Collectie Kamp Amersfoort
Amersfoort / Leusden

Een kleine vrouw, 37 jaar is ze, staat in Kamp Amersfoort op een krakende stoel. Ze is nu verantwoordelijk voor bijna 500 verzwakte gevangenen die de nazi's hebben achtergelaten.

Foto: RTV Utrecht
bevat-video
Utrecht

"Toen ik thuiskwam zag het in de straat zwart van de mensen. Ze kwamen mijn vader halen." Dit is het verhaal dat Hendrikje Gazenbeek, dochter van NSB-ouders, in 2009 aan RTV Utrecht vertelde.

Cookie instellingen