De aandacht die Stephanie Bos uit Bunschoten via RTV Utrecht vroeg voor de Canadese oorlogsheld Emilien Drapeau heeft zijn vruchten afgeworpen. Vanuit een Canadees archief leverden meerdere lezers een portretfoto van de gesneuvelde militair aan. "De cirkel is nu echt rond", zegt Stephanie.
Drapeau was nog maar 20 jaar oud toen hij in april 1945, samen met de 80-jarige Willem Koelewijn, dodelijk werd geraakt door een granaat van de Duitsers. Stephanie is al bijna twee jaar bezig met onderzoek naar de Canadees, maar een foto kon ze tot nu toe niet vinden.
"Via Facebook kreeg ik contact met de familie van Willem ter Beek, die ook op de boerderij aan de Veenestraat heeft gewoond. Die mensen wonen op het dorp en hebben er destijds voor gezorgd dat er een plaquette aan de gevel van de boerderij is gekomen. Zij bleken een foto uit een archief te hebben."
"Je ziet een jongen in de bloei van zijn leven. Toen hij stierf was hij ongeveer net zo oud als ik nu."
Bos stapte direct op de fiets en ging bij de nazaten van Ter Beek op bezoek. "Ze konden me nog meer details vertellen over de situatie na de explosie. Ze vertelden me dat er echt paniek was bij de mensen die vanuit de kelder, waar ze schuilden, in de keuken kwamen. Emilien lag onder de klok en was al overleden."
Stephanie Bos bij de plaquette die herinnert aan de gesneuvelde Canadese militair Emilien Drapeau. Foto: RTV Utrecht
Vorige week vertelde Stephanie nog aan RTV Utrecht hoe nieuwsgierig ze inmiddels was naar het uiterlijk van de gesneuvelde militair. Ze vindt vooral de lach van Emilien mooi. "Je ziet een jongen in de bloei van zijn leven. Toen hij stierf was hij ongeveer net zo oud als ik nu. Nu ik een gezicht heb bij de naam, maakt dat zijn verhaal alleen maar aangrijpender. Hij bracht het ultieme offer voor onze vrijheid."
Binnenkort gaat Bos in gesprek met de gemeente om te praten over een nieuw monument voor Emilien Drapeau. Daar zou dan ook een informatiebord met het levensverhaal en de foto van de soldaat op moeten komen. Verder zoekt ze contact met de Gereformeerde Basisschool Het Talent in haar woonplaats. Die heeft de plaquette een paar jaar geleden geadopteerd en legt er jaarlijks bloemen.