Een haveloos gezin, een moeder en haar drie kinderen: uitgehongerd, vervuild en ze hebben schurft. In de steek gelaten door de vader, niemand die verder nog naar ze omkeek. De hongerwinter is keihard voor wie geen hulp kan krijgen.
Een keurige heer zit aan een eettafel met een perzisch kleedje te werken. Zijn uitzicht is een ligbad tegen een betegelde muur. Achter hem staat een bed. Het beeld is surrealistisch, maar wat was eigenlijk nog normaal aan het eind van de bezetting? ...
Bertus Boekhout was 15 toen de geallieerden Houten bombardeerden. "De postbode zei dat onze ouders misschien wel omgekomen waren."
Oorlog of niet, het competitievoetbal ging zo lang als dat nog kon door. In 1944 wist het Utrechtse DOS een terugkeer naar de Eerste Klasse af te dwingen en gelukkig hebben we de beelden nog.
Sjoerd Bartels en Julia van Laar reisden op 20 januari 1944 naar Tienhoven. Daar traden ze in het geheim in het huwelijk onder hun echte namen Sándor Baracs en Hester van Lennep.
"Ik was 3 jaar. Toch kan ik het me als de dag van gisteren herinneren." Met die woorden begint Tiny Persijn haar aangrijpende verhaal over de junidag in 1944.
Tieners waren ze nog toen de oorlog uitbrak. Toch droegen Utrechters Theresia Dhont en Henk Ferwerda hun steentje bij aan de strijd tegen de Duitse bezetter.