• Wat gebeurde er in 1943?
    Information
    01 januari 1943
    Wat gebeurde er in 1943?
    Tien jaar na de opkomst van Hitler in Duitsland komt de ommekeer. Aan het front moeten Duitsland en Japan terrein prijsgeven. In Nederland slagen de nazi's er maar niet in om het 'broedervolk' voor zich te winnen.
    ...
  • Hoe de torenklokken in Bunschoten de oorlog overleefden
    Information
    12 maart 1943
    Klokkenroof in Bunschoten
    Tussen oktober 1942 en september 1943 verdwenen bijna 5.000 bronzen torenklokken uit Nederland. De bezetter voerde ze af om ze om te smelten voor de Duitse oorlogsindustrie. De klokken in de gemeentetoren in Bunschoten-Spakenburg bleven als door een wonder gespaard.
    ...
  • Marjan Berk kreeg roodvonk van een ontsnapte kampgevangene
    Information
    01 mei 1943
    Marjan Berk kreeg roodvonk van een ontsnapte kampgevangene
    Het huis in Amersfoort waar schrijfster Marjan Berk opgroeide was een tijdelijk onderkomen voor onderduikers. Op een nacht klopte een gevluchte gevangene van Kamp Amersfoort op het raam.
    ...
  • In de rij voor een stukje kaas
    Information
    12 mei 1943
    Schaarste, steeds meer voedsel op de bon
    Al tijdens de mobilisatie waren er goederen op de bon gegaan, maar gaandeweg de bezetting nam de schaarste toe. Steeds meer producten konden enkel worden gekocht tegen inlevering van distributiebonnen. De bonnen werden gehaat, door zowel klant als winkelier.
    ...
  • WOII in foto's: Van Volksempfänger tot Luistervink, de rol van de radio
    Information
    13 mei 1943
    Bevel van de bezetter: Alle radio's inleveren
    De Duitsers slagen er maar niet in om de Nederlanders voor zich te winnen. Ook de Duitsgezinde radioprogramma's zijn minder populair dan de Nederlandse boodschappen die in Londen worden uitgezonden. De bezetter besluit dat alle radio-ontvangsttoestellen dan maar in beslag moeten worden genomen.
    ...
  • Wakker worden van een neerstortende bommenwerper
    Information
    23 juni 1943
    Britse bommenwerper stort neer in Utrechtse stadswijk
    Een Britse bommenwerper wordt 's nachts op weg naar Duitsland geraakt en explodeert boven Utrecht. De brandende brokstukken komen neer in de wijk Wittevrouwen en zaaien daar dood en verderf.
    ...
  • Joods eerbetoon voor hulp aan onderduikers:
    Information
    25 augustus 1943
    Verzetsgroep De Oranje Vrijbuiters opgepakt
    Jan en Marie van Elk uit Woerden waren lid van verzetsgroep De Oranje Vrijbuiters. Ze vingen recht tegenover een Duitse kazerne Joodse onderduikers op. In augstus 1943 werd de verzetsgroep in Utrecht opgerold.
    ...
Foto: Privécollectie Burkunk
Utrecht

Het is mei 1943 als de buurman van grootgrutter 'Simon de Wit' aan de burgemeester Reigerstraat deze foto maakt. Zeker honderd mensen staan rustig in de rij voor de winkel. In Utrecht is op dat moment nog geen honger, maar er is al wel schaarste en m ...

Foto: G.J. Lauwers, collectie Het Utrechts Archief
bevat-video
Utrecht

Wie voor het eerst naar de foto kijkt vindt het misschien een ingewikkeld 'zoekplaatje'. Een stoel, een bed en een raam: het lijkt een inkijkje in een kleine slaapkamer in de Utrechtse wijk Wittevrouwen. Maar de verwrongen massa in het plafond getuig ...

Foto: RTV Utrecht
bevat-video
Bunschoten-Spakenburg

Kerkklokken waren gewild in de Tweede Wereldoorlog. Liefst 80.000 stuks werden omgesmolten voor de oorlogsindustrie, maar in Bunschoten bleven de klokken in de gemeentetoren aan de Dorpsstraat wonder boven wonder gespaard. Zeker in de gelovige gemee ...

Foto: Gemeentearchief Nieuwegein  (Bewerking door RTV Utrecht)
bevat-video
Vreeswijk / Harmelen / Baarn

De radio's staan opgestapeld op een vloer van houten planken in een leslokaal in Vreeland. De Openbare Lagere School aan de Prins Hendriklaan is gevorderd door Duitse militairen. De bezetter wil voorkomen dat Nederlanders naar verboden zenders luiste ...

Foto: ANP
bevat-video
Amersfoort

Marjan Berk sliep op een bankje in de voorkamer toen er op het raam werd geklopt. Het was een oude bekende, die uit Kamp Amersfoort was gevlucht.

Foto: Archief familie Van Elk
bevat-video
Woerden

De Woerdense Wil van Elk heeft namens haar overleden ouders een hoog Israëlisch eerbetoon in ontvangst genomen: de Yad Vashem-onderscheiding.

Cookie instellingen