• Wat gebeurde er in 1942?
    Information
    01 januari 1942
    Wat gebeurde er in 1942?
    De Duitse bezetting drukt steeds zwaarder op de Nederlandse bevolking. De deportatie van Joden naar de concentratiekampen begint. Japan verovert Nederlands-Indië.
    ...
  • WOII in foto's: Joodse meisjes in Utrecht
    Information
    03 mei 1942
    Jodenster op kleding verplicht
    De nazi's verplichtten alle Joden in Nederland ouder dan zes jaar om met ingang van 3 mei 1942 een gele Davidsster op hun kleren te naaien. De zogenoemde Jodenster volgde op eerdere maatregelen om de Joodse bevolking steeds verder te isoleren. De afzondering is nu compleet. Voortaan kan iedereen direct zien wie Jood is en wie niet.
    ...
  • Spakenburgse botters brachten gesneuvelde vliegers aan wal
    Information
    22 mei 1942
    Spakenburgse visser bergt lichaam van Britse piloot
    De botters van Spakenburg herinneren vandaag de dag nog aan het visserijverleden in het dorp. Weinig mensen weten nog dat de vloot ook stoffelijke resten van omgekomen vliegers opviste. Jan Zijl was op 22 mei 1942 de eerste die thuiskwam met een dode piloot.
    ...
  • Willem Arntsz Hoeve, de vergeten slachtoffers
    Information
    01 juni 1942
    Psychiatrische patiënten overgebracht naar Willem Arntsz Hoeve
    Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven psychiatrische patiënten onder erbarmelijke omstandigheden in de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. Opmerkelijk veel van hen kwamen om het leven, heeft recent onderzoek uitgewezen.
    ...
  • NSB'ers konden in gevangenis Wolvenplein hun gang gaan
    Information
    01 juli 1942
    Wolvenplein Duitse gevangenis in Utrecht
    De Duitse bezetters namen in 1942 gevangenis Wolvenplein in Utrecht over. Het regime veranderde drastisch en cipiers met knuppels konden met de gedetineerden feitelijk doen wat ze wilden.
    ...
  • Executies bij Fort Rijnauwen
    Information
    09 juli 1942
    Executies bij Fort Rijnauwen
    Vanaf 1942 gebruiken de Duitsers Fort Rijnauwen bij Bunnik niet alleen als munitieopslag, maar ook als executieterrein. Naar schatting zijn hier honderden verzetsstrijders gefusilleerd.
    ...
  • Utrechts Kindercomité ontfermt zich over Joodse kinderen
    Information
    14 juli 1942
    Utrechts Kindercomité ontfermt zich over Joodse kinderen
    Als in de zomer van 1942 de eerste razzia's beginnen, helpen Utrechtse studenten Joodse kinderen een veilig onderkomen vinden.
    ...
  • 33 verzetsleden gefusilleerd in Soesterberg
    Information
    19 november 1942
    33 verzetsleden gefusilleerd in Soesterberg
    Het is een gruweldaad van de Duitsers die bijna tachtig jaar later nog altijd nauwelijks te bevatten is. Op 19 november werden 33 gevangen verzetsleden op vliegveld Soesterberg door een vuurpeloton geëxecuteerd. Om de salvo's te maskeren zouden de militairen even verderop schietoefeningen hebben gehouden.
    ...
Foto: Comité 4 en 5 Mei Soest-Soesterberg / Jaap van den Broek
bevat-video
Soesterberg

De 33 door Duitse militairen vermoorde verzetsleden die elk jaar op vliegbasis Soesterberg worden herdacht, kregen hun eerbetoon in 2020 digitaal. Vanwege de coronamaatregelen heeft het lokale Comité 4 en 5 Mei Soest-Soesterberg de plechtigheid verf ...

Foto: Nico Jesse, Nederlands Fotomuseum Rotterdam (Bewerking door RTV Utrecht)
Utrecht

De drie meisjes staan er wat verlegen bij, maar ze kijken vrolijk. Op hun kleren zijn gele katoenen Davidssterren genaaid. Dat is sinds 3 mei 1942 een verplicht merkteken voor Joden. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Om de ...

Foto: collectie Het Utrechts Archief
bevat-video
Bunschoten-Spakenburg

Dertig botters in Spakenburg herinneren nog aan de levendige visserijgeschiedenis van het dorp. Ook tijdens de oorlog visten de schippers volop, maar de botters hadden destijds ook een andere, minder bekende functie: het bergen van oorlogsslachtoffer ...

Foto: Collectie Het Utrechts Archief
bevat-video
Utrecht

Gevangenis Wolvenplein was in de oorlog een Untersuchungs- und Strafgefängnis van de Duitsers. Cipiers met knuppels konden feitelijk doen wat ze wilden.

Foto: Collectie Het Utrechts Archief
bevat-video
Utrecht

In de zomer van 1942 hielden de Duitsers hun eerste razzia's. De 21-jarige Jan Meulenbelt en Rut Matthijsen richtten het Utrechtse Kindercomité op en redden honderden Joodse kinderen.

Foto: GRV, Wikipedia
bevat-video
Bunnik

Bij de bezetting van Nederland vielen ook de omvangrijke verdedigingswerken, zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie, in Duitse handen. Verreweg het grootste fort van die linie is het bomvrije Fort Rijnauwen bij Bunnik. Het Duitse leger sloeg er muniti ...

Foto: RTV Utrecht
bevat-video
Den Dolder

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven psychiatrische patiënten onder erbarmelijke omstandigheden in de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. Opmerkelijk veel van hen kwamen om het leven. Pas recent is daar research naar gedaan. Maarten van Rossem gi ...

Cookie instellingen