-
- Information
- 31 december 1939
- Wat gebeurde er in 1940?
- Duitsland valt aan en bezet Nederland. De regering en het koningshuis vluchten naar Londen. Hoewel onder Duits gezag het gewone leven lijkt door te gaan krijgen kranten en radio restricties opgelegd. De nazi's maken datzelfde jaar nog een begin met het afzonderen van Joodse inwoners.
...
-
- Information
- 10 januari 1940
- Klaarmaken voor een ongelijke strijd
- Nederland bereidt zich maandenlang voor op een Duitse inval door vooral stellingen te bouwen. Van hogerhand worden aan de Grebbelinie kwaliteiten toegedicht die weinig met de werkelijkheid te maken hebben. Geoefend wordt er eigenlijk nauwelijks. De Nederlandse militairen wacht een zware en ongelijke strijd.
...
-
- Information
- 09 mei 1940
- Het laatste weerbericht voor de aanval
- Op 9 mei 1940 verstuurde het KNMI in De Bilt zijn laatste weersverwachting naar de kranten. Het zou tot de zomer van 1945 duren voor het instituut de dagelijkse voorspellingen weer hervatte.
...
Het laatste vooroorlogse weerbericht: helder tot halfbewolkt
-
- Information
- 10 mei 1940
- De Duitse aanval op Nederland
- De Duitse bezetting van Nederland begint met een dagenlange strijd, waarbij ruim 2300 Nederlandse militairen sneuvelen. Op 15 mei 1940 capituleert ons land en nemen de nazi's het gezag over.
...
-
- Information
- 10 mei 1940
- Cornelis Ouwehand schiet roofdieren dierenpark dood
- In de meidagen van 1940 beleefde Cornelis Ouwehand zijn eigen tragedie. Met de Duitse inval in het verschiet moet hij alle roofdieren in zijn dierenpark afschieten.
...
-
- Information
- 15 mei 1940
- Nederland capituleert, Utrecht blijft gespaard
- Na het verwoestende bombardement op Rotterdam dreigen de Duitsers ook Utrecht plat te gooien. Generaal Winkelman, de hoogste gezagdrager in Nederland nu de koningin en het kabinet naar Londen zijn uitgeweken, besluit de strijd te staken.
...
-
- Information
- 17 mei 1940
- Inwoners keren terug naar verwoest Rhenen
- Bij de Slag om de Grebbeberg in mei 1940 was hevig gevochten tussen Duitse en Nederlandse troepen. De bevolking van Rhenen was geëvacueerd naar het westen. Vanaf 18 mei konden de inwoners terugkeren naar hun zwaar gehavende stad.
...