• Wat gebeurde er in 1940?
    Information
    31 december 1939
    Wat gebeurde er in 1940?
    Duitsland valt aan en bezet Nederland. De regering en het koningshuis vluchten naar Londen. Hoewel onder Duits gezag het gewone leven lijkt door te gaan krijgen kranten en radio restricties opgelegd. De nazi's maken datzelfde jaar nog een begin met het afzonderen van Joodse inwoners.
    ...
  • Schaatsende schietschijven
    Information
    10 januari 1940
    Klaarmaken voor een ongelijke strijd
    Nederland bereidt zich maandenlang voor op een Duitse inval door vooral stellingen te bouwen. Van hogerhand worden aan de Grebbelinie kwaliteiten toegedicht die weinig met de werkelijkheid te maken hebben. Geoefend wordt er eigenlijk nauwelijks. De Nederlandse militairen wacht een zware en ongelijke strijd.
    ...
  • Het laatste vooroorlogse weerbericht: helder tot halfbewolkt
    Information
    09 mei 1940
    Het laatste weerbericht voor de aanval
    Op 9 mei 1940 verstuurde het KNMI in De Bilt zijn laatste weersverwachting naar de kranten. Het zou tot de zomer van 1945 duren voor het instituut de dagelijkse voorspellingen weer hervatte.
    ...
  • De Duitse aanval op Nederland
    Information
    10 mei 1940
    De Duitse aanval op Nederland
    De Duitse bezetting van Nederland begint met een dagenlange strijd, waarbij ruim 2300 Nederlandse militairen sneuvelen. Op 15 mei 1940 capituleert ons land en nemen de nazi's het gezag over.
    ...
  • Cornelis Ouwehand schoot eigenhandig zijn roofdieren dood
    Information
    10 mei 1940
    Cornelis Ouwehand schiet roofdieren dierenpark dood
    In de meidagen van 1940 beleefde Cornelis Ouwehand zijn eigen tragedie. Met de Duitse inval in het verschiet moet hij alle roofdieren in zijn dierenpark afschieten.
    ...
  • Margreet: WOII in foto's - De Rhenense smid
    Information
    17 mei 1940
    Inwoners keren terug naar verwoest Rhenen
    Bij de Slag om de Grebbeberg in mei 1940 was hevig gevochten tussen Duitse en Nederlandse troepen. De bevolking van Rhenen was geëvacueerd naar het westen. Vanaf 18 mei konden de inwoners terugkeren naar hun zwaar gehavende stad.
    ...
Foto: Co Zeylemaker, Polygoon
Leusden / Rhenen

De wapens die de militairen dragen zijn dodelijk, maar de foto heeft iets koddigs. Het Nederlandse leger oefent tijdens de mobilisatie op schaatsen, hoe Hollands wil je het hebben? En vooral: hoe denken ze daar een eventuele Duitse aanval mee af te w ...

Foto: RHC Zuidoost Utrecht (Bewerking door RTV Utrecht)
bevat-video
Rhenen

Een onbekende fotograaf legde in mei 1940 de verwoeste en zwaar beschadigde huizen vast. Rhenen was bij de Duitse inval duidelijk zwaar getroffen. Tussen de puinhopen staat de nauwelijks beschadigde Cuneratoren. Rechtsonderin zien we de smederij van ...

Foto: collectie fotoafdrukken Koninklijke Landmacht
bevat-video
De Bilt

"Helder tot half bewolkt, droog weer. Zelfde temperatuur als gisteren. Zwakke tot matige Noordelijke tot Oostelijke wind." Zo luidde het laatste weerbericht dat het KNMI naar de kranten stuurde op 9 mei 1940. 

Foto: Stichting De Greb
bevat-video
Rhenen

In de meidagen van 1940 beleefde Cornelis Ouwehand zijn eigen tragedie. Met de Duitse inval in het verschiet moet hij alle roofdieren in zijn dierenpark afschieten.

Foto: Collectie Het Utrechts Archief
bevat-video
Grebbelinie

Op 10 mei 1940 vallen Duitse militairen Nederland binnen. De Nederlandse verdediging bestaat in de provincie Utrecht uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie en meer naar het oosten de Grebbelinie. De dorpen rond de Grebbelinie zijn kort daarvoor geëvacue ...

Cookie instellingen