• Wat gebeurde er in 1941?
    Information
    01 januari 1941
    Wat gebeurde er in 1941?
    Het strijdtoneel breidt zich uit, als de Duitsers Rusland binnenvallen en Japan de Verenigde Staten aanvalt. De bezetting in Nederland wordt grimmiger. Politieke partijen worden verboden, Joden worden steeds meer uitgesloten van het openbare leven en protesten worden hard neergeslagen.
    ...
  • Februaristaking in Utrecht: 'Dat was wel iets anders dan met een fluitje naar het Malieveld'
    Information
    26 februari 1941
    Februaristaking ook in Utrecht
    Fabrieksarbeiders legden in februari 1941 het werk neer uit protest tegen de jodenvervolging door de Duitse bezetters. Nog altijd wordt jaarlijks stilgestaan bij de bekendste actie: die van 25 februari in Amsterdam. Minder bekend is dat een dag later ook Utrechtse arbeiders massaal staakten.
    ...
  • Maliebaan maakte Utrecht NSB-hoofdstad van het land
    Information
    10 mei 1941
    Maliebaan maakte Utrecht NSB-hoofdstad van Nederland
    Een jaar na de Duitse inval zijn marcherende NSB'ers en Duitse militairen redelijk gebruikelijk op de Utrechtse Maliebaan. Toch heeft de brede laan twee gezichten.
    ...
  • Huichelachtige oorlogsmisdadiger met een zenuwtic: na 75 jaar meer bekend over Amersfoortse kampcommandant
    Information
    18 augustus 1941
    Walter Heinrich eerste commandant Kamp Amersfoort
    In de zomer van 1941 verzamelen de Duitsers politieke tegenstanders van het nazi-regime in een voormalige Nederlandse legerkazerne. Luitenant Walter Heinrich wordt commandant van Kamp Amersfoort.
    ...
  • Opgroeien tijdens de bezetting
    Information
    01 september 1941
    Opgroeien tijdens de bezetting
    Hoe was het om op te groeien in bezet Utrecht? In de documentaire 'Kind in de oorlog' blikken vier Utrechters terug op de periode 1940 - 1945.
    ...
  • Spakenburgse jeugd hangt met Duitse soldaten
    Information
    15 oktober 1941
    'Der Soldat in Holland', een charmeoffensief
    Duitse militairen kregen al voor de komst naar ons land instructies om de Nederlandse bevolking voor zich te winnen. Het 'broedervolk' moest Duitsvriendelijk worden. In 1941 organiseerden de nazi's zelfs een fototentoonstelling met leuke kiekjes van Duitsers die hun verblijf in Nederland vast hadden gelegd.
    ...
Foto: Collectie Het Utrechts Archief
Utrecht

Fabrieksarbeiders legden in februari 1941 het werk neer uit protest tegen de jodenvervolging door de Duitse bezetters. Nog altijd wordt jaarlijks stilgestaan bij de bekendste actie: die van 25 februari in Amsterdam. Minder bekend is dat een dag later ...

Foto: Kamp Amersfoort
Amersfoort

Een antisemitische schuinsmarcheerder met een dure smaak, een zenuwtic en een huichelachtig karakter. Een speurtocht in binnen- en buitenlandse archieven heeft na 75 jaar een goed beeld opgeleverd van de nooit veroordeelde oorlogsmisdadiger Walter He ...

Foto: Historische Vereniging Bunscote
bevat-video
Spakenburg

Zomaar een kiekje gemaakt tijdens de oorlogsjaren op de Oostdijk in Spakenburg: wat opgeschoten Spakenburgse jongens die de tijd doden. Ze liggen aan de dijk met wat vriendelijk kijkende soldaten. Dúitse soldaten wel te verstaan. De fotograaf moet e ...

Foto: Collectie Het Utrechts Archief
bevat-video
Utrecht

Weinig straten in Nederland zijn zo verbonden aan de Tweede Wereldoorlog als de Maliebaan in Utrecht, indertijd ook wel de NSB-hoofdstad van het land genoemd. Wat merkten buurtbewoners daarvan?

Foto: Collectie Het Utrechts Archief
bevat-video
Utrecht

Hoe was het om op te groeien in bezet Utrecht? In de documentaire 'Kind in de oorlog' blikken vier Utrechters terug op de periode 1940 - 1945.

Cookie instellingen