Woensdag 11 maart opent burgemeester Ap Reinders van gemeente Stichtse Vecht de reizende foto-expositie Oorlog in de provincie – de Utrechtse 50 foto’s in Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (Breukelen). De expositie maakt onderdeel uit van het landelijke 75 Jaar Vrijheid project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. De foto’s zijn gekozen uit de collecties van musea, archieven en uit inzendingen van het publiek en geven een indrukwekkend beeld van de provincie Utrecht in oorlogstijd.

Foto’s zijn een krachtig middel om herinneringen te bewaren en de geschiedenis te laten zien. Met de verhalen die zij vertellen doordringen zij ons van de betekenis van 75 jaar Vrijheid.

In de tentoonstelling komen specifieke aspecten aan bod uit de provincie Utrecht, tezamen vormen zij de visuele oorlogsgeschiedenis van de provincie; zoals de mobilisatie en de rol van de Grebbelinie, Kamp Amersfoort, de betekenis van de Maliebaan in Utrecht, en de aftocht van het Duitse leger in Woudenberg. Ook het dagelijks leven ging, tegen het decor van de oorlog, door: spelende kinderen, bruiloften, fanfare en humor.

Onderdeel van landelijk project

De foto-expositie in Breukelen hoort bij het landelijke project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. Een nationaal project in het kader van de lustrumviering 75 Jaar Vrijheid. In elke provincie is gezocht naar de vijftig meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog; in beeldbanken, bij historische kringen, musea, archieven en bij het publiek. In de werkgroep van de provincie Utrecht, onder voorzitterschap van de commissaris van de Koning, waren vertegenwoordigd: Amersfoort in C, het Centraal Museum, FOTODOK, Het Utrechts Archief, Landschap Erfgoed Utrecht, het Nationaal Militair Museum, Nationaal Monument Kamp Amersfoort, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies, RTV Utrecht, het Spoorwegmuseum en de Universiteit Utrecht.

Ook het Regionaal Historisch Centrum leverde foto’s uit eigen collectie aan. De foto van de begrafenisstoet voor verzetsstrijders die op 5 mei 1945 sneuvelden (in Vinkeveen) werd – mede door het intrigerende verhaal erachter – opgenomen in de Utrechtse 50 keuzes en expositie. Op 30 maart 2020 wordt, tijdens een nationale manifestatie, de keuze voor de landelijke tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s bekend gemaakt in de Tweede Kamer. www.in100fotos.nl

Archief als getuige van het verleden

Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen bewaart en beheert de archieven van de gemeente De Ronde Venen, Stichtse Vecht, de Bilt en Weesp. Daarnaast bezit het een grote verzameling historische archieven van particulieren, bedrijven, verenigingen en kerken uit de hele streek. Op de studiezaal kunt u terecht voor onderzoek en het inzien van de bibliotheek. Regelmatig worden cursussen, lezingen en tentoonstellingen georganiseerd.

Praktische informatie

De tentoonstelling is van 12 t/m 21 maart 2020 - di t/m za 10.00-16.00 uur te bezoeken in Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, Schepersweg 6E, Breukelen. Vrij toegankelijk. Er is een speciale uitgave bij de tentoonstelling beschikbaar.