De Open Atelier Route Leusden Woudenberg heeft voor de route 2020 gekozen voor het thema: “Wat betekent VRIJHEID voor JOU?” Wij sluiten hiermee aan op het landelijke thema 75 jaar VRIJHEID.

Het vernieuwde bestuur is erin geslaagd om voor de route 2020 een gevarieerd aanbod samen te stellen in diverse disciplines van hedendaagse beeldende kunst. Dit jaar exposeren 61 kunstenaars, onder wie 24 nieuwelingen, verdeeld over 29 ateliers in de gemeenten Leusden en Woudenberg. Vier Jong Talenten exposeren hun werken aan de Postweg 7 te Achterveld.

De Overzichtstentoonstelling en de 29 ateliers zijn op zaterdag 18 en zondag 19 april 2020 te bezoeken van 12:00 tot 17:00 uur. We zijn trots dat we de Overzichtstentoonstelling dit jaar in het Cultuurhuis Woudenberg Dorpstraat 40 te Woudenberg kunnen presenteren. Het Cultuurhuis is tenslotte het kloppende culturele hart van Woudenberg.

Op vrijdagavond 17 april as vindt in het Cultuurhuis Woudenberg, door de wethouder Cultuur van de gemeente Woudenberg, de opening van de overzichtstentoonstelling plaats. Daarna zal Nathalie Plaum een gedicht van Armando voorlezen en dit kort toelichten. Nathalie was directeur van het Amando museum en zij heeft in de 20 jaar dat zij met Armando samenwerkte veel met hem gesproken en van zijn werken gezien. Armando groeide op naast kamp Amersfoort en gedurende zijn hele leven uitte hij op geheel eigen wijze, volgens de vrije stroming, zijn ervaringen uit oorlogsjaren in zijn kunst.

Tijdens de oorlogsjaren werden kunstenaars gedwongen om in de stijl van de bezetter te werken. Als kunst niet voldeed aan de eisen van het nationaalsocialistische regime, kregen ze het stempel ent-artet. Zo probeerde de bezetter de voorhoede van de moderne kunst te censureren. Kunstenaars werden gemuilkorfd: hun expressie en stijl werden aan banden gelegd.

De bevrijding bracht bij beeldend kunstenaars, na oorlogsjaren van censuur en onderdrukking, een besef van nieuwe vrijheid teweeg. In 1947 werd de kunstenaarsorganisatie Vrij Beelden opgericht. Naast deze stroming kwamen ook de stromingen CoBrA, de Liga Nieuw Beelden en de Nulbeweging aan bod in Tekens van vrijheid.

Laten we dankbaar zijn dat WIJ in vrijheid Kunst kunnen maken en mogen delen met onze omgeving. Wij hebben kunstenaars gevraagd in hun werk te verbeelden wat vrijheid voor hen persoonlijk betekent. In de nieuwsbrieven van de afgelopen maanden hebben zij al een voorproefje gegeven wat dit voor hen persoonlijk betekent. De nieuwsbrieven zijn digitaal te lezen op de site van de OAR.