De 28e editie van het Bevrijdingsfestival in Utrecht vindt plaats op dinsdag 5 mei in Park Transwijk en is zoals alle Bevrijdingsfestivals gratis toegankelijk. Naast muziek is er ook een inhoudelijk programma dat verdieping biedt rondom het thema vrijheid. Zo zijn er in aanloop naar 5 mei en op het festival zelf Vrijheidscolleges te bezoeken.

Rapper Snelle & De Lieve Jongens band treedt als Ambassadeur van de Vrijheid op in Utrecht. De carrière van Lars Bos, beter bekend als Snelle, gaat als een speer, zeker nadat hij in 2019 de MTV Best Worldwide Act award heeft gewonnen. Zijn nummer Reünie, dat gaat over zijn pestverleden, werd een nummer 1-hit. Vroeger was hij bezoeker van de Bevrijdingsfestivals, nu staat hij er als Ambassadeur van de Vrijheid.

“Toen ik in Utrecht op de Herman Brood Academie zat, ben ik gevraagd om een gedicht te schrijven over vrijheid en dat voor te dragen op een podium", zegt Snelle. "Zoiets wil ik nu ook gaan doen. Vrijheid is elkaar in je waarde laten. Dat zit heel hoog bij mij, juist omdat dat vroeger op school bij mij niet gebeurde. Over pesten gaat mijn liedje Reünie. Mijn boodschap is dat je wel van alles kunt vinden, maar dat je het soms beter voor je kunt houden. Je hebt de vrijheid om alles te zeggen, maar laat de ander zijn wie hij is. We mogen best iets empathischer zijn.”

Het festival heeft inmiddels ook de eerste artiesten van het festival bekendgemaakt. Dit jaar treden GIAN, Josbros, MY BABY, Pip Blom, Real Derek, Retro de Luxe, Rumbaristas en Sevn Alias op. Het Bevrijdingsfestival Utrecht vindt plaats in Park Transwijk en de toegang is gratis.

Naast een aantrekkelijke programmering wil het festival bezoekers bewust laten zijn van de vrijheid waarin zij leven en organiseert in samenwerking met Stichting Vrijheidscolleges een serie Vrijheidscolleges. De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in de aanloop naar 5 mei. De lezingen zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. De sprekers die in Utrecht vrijheidscolleges geven zijn Shirin Musa, Dieuwertje Blok en Robert Vuijsje. Bilal Wahib zal de serie lezingen afsluiten op 5 mei op het Vrijheidspodium van het Bevrijdingsfestival Utrecht.

Benieuwd waar de Vrijheidscolleges plaatsvinden? Kijk dan op onze website www.bevrijdingsfestivalutrecht.nl of op de website van www.vrijheidscolleges.nl.