Hoe was het om jong te zijn in de oorlog? En om de bevrijding mee te maken, in 1945? In een expositie in het Stadsmuseum Rhenen en het Stadsmuseum Woerden kan publiek de verhalen beluisteren van mannen en vrouwen die het meemaakten. Sommigen delen hun persoonlijke verhaal voor het eerst. De expo in het Stadsmuseum Rhenen vindt plaats van 22 februari tot en met 20 juni, die in het Stadsmuseum Woerden van 21 maart tot en met 7 juni 2020.

Met een audioguide in de hand horen de bezoekers hoe de wereld van deze jonge mensen plots veranderde. Hoe ze te maken kregen met soldaten, evacués en onderduikers. Met verzetslieden en verraders. De oorlog bracht onvrijheid mee, angst, honger en geweld. Echter ook avontuur, gemis van familieleden en gewetensvragen: wie was ‘goed’, wie ‘slecht’?

Voor blijdschap is ook ruimte in de expositie. Met verhalen over de bevrijding: praalwagens op straat, dansen en plezier. Over gemberbrood eten, na de vreselijke hongerwinter van 1944. Voor niet iedereen was het feest bij de bevrijding. Sommige ooggetuigen konden niet huiswaarts keren vanwege vijandelijke schermutselingen. Anderen feestten niet mee, vanwege hun geloof. Gevoelens van verwarring, ontzetting en onveiligheid waren niet ongewoon.

In het Stadsmuseum Rhenen zijn tien verhalen van ooggetuigen te horen – waarvan drie uit de gemeente Rhenen. In het Stadsmuseum Woerden zijn er twintig verhalen van ooggetuigen. Ze werden geconfronteerd met de oorlog toen ze kleuter waren, puber of jongvolwassene. Allen wonen of hebben gewoond in de provincie Utrecht. De verhalen worden begeleid door indringende portretten van deze ooggetuigen, en foto’s van hen in hun jonge jaren.

Alle geïnterviewden zijn het erover eens: op vrijheid moet je zuinig zijn. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Om met Ardie en Juul van der Horst uit Rhenen te spreken: ‘Wij vinden het belangrijk dat mensen elkaar tolereren, accepteren en zich met elkaar verbinden. Nooit meer mag gebeuren wat wij allen in de oorlog hebben meegemaakt’.

Een korte documentaire maakt deel uit van de presentatie. Alle verhalen zijn gebundeld in een bewaarboekje vol foto’s. Het is voor € 3,50 te koop in de beide musea.

Samenwerking en doel

De expositie Jong en Bevrijd is een samenwerking van het Stadsmuseum Rhenen, Stadsmuseum Woerden en het Regionaal Archief Zuid-Utrecht, en is een initiatief van Jos Meijs, fotograaf Winfried Leeman en videograaf Izak van Rij. De exposities vinden plaats in het Stadsmuseum Rhenen en het Stadsmuseum Woerden. In Houten en Wijk bij Duurstede is tijdens diverse bijeenkomsten een reizende presentatie te zien.

Het project is bedoeld om - in dit herdenkingsjaar - ooggetuigen het woord te geven, nu het nog kan: de jongste is bijna 80 jaar. Sommigen delen hun persoonlijke verhaal voor het eerst.

De geïnterviewden en de plekken waar zij de bevrijding meemaakten zijn: Joop Alberts (Langbroek), Hans van Beeck Calkoen (Cothen), Bertus Boekhout (Houten), Bob Gerritse (Nijetrijne), Walther van der Does de Willebois (Hintham), Ardie Elands-van der Horst en Juul Muller van der Horst (Nijland), Evert Galama (Utrecht), Willy Gentle-Grootveld (Baarn), Cees Hagoort (Wijk bij Duurstede), Eef Hilgeman (Kamerik), Teun Jordaan (Veenendaal), Bert Kieboom (Scheemdermeer), Frits Kroese (Elburg), Frank Lington (Wijk bij Duurstede) en Willem van Ommeren (Elst, Utrecht).

Stadsmuseum Rhenen, Markt 20 (ingang Kerkstraat), open di t/m za 10-16 uur, Museumkaart geldig.
Stadsmuseum Woerden, Kerkplein 6, 3441 BG Woerden, open di t/m za 10-17, zo 13-17 uur, Museumkaart geldig.